martes, 24 de abril de 2012

EN PAL I EN PIL

Els insectes pal o Medauroidea extradentata
Aquest és el resultat de les nostres primeres investigacions sobre els nostres dos insectes pal. Ara es tracta de comprovar si són certes o no, com a bons científics que som.

Aparença
Aconsegueixen una llargària entre 9 i 11 cm les femelles i 7 cm els mascles, aproximadament. El seu color és marró amb taques verdes i groguenques. 
Hàbitat
Provenen del Vietnam (Àsia). Habiten entre arbustos com els esbarzers. En llibertat, són animals nocturns que es camuflen de dia per protegir-se dels depredadors.
Alimentació
S'alimenten de fulles de roser o esbarzer. No soporten cap tipus de productes químics i es posen malalts si mengen alguna fulla amb pesticides o verins semblants. S'han de rentar les fulles abans de posar-les dins el terrari.
Muda
Quan estan molt de temps al mateix lloc i comencen a fer moviments circulars, vol dir que estan a punt de mudar la pell.
S'ajuden de les potes per desfer-se de la vella pell. Triguen unes hores a moure's després de completar la muda que serà devorada pels mateixos insectes.
.Els mascles acostumen a mudar de pell unes 5 vegades i la femella 6.
. Són partenogenètics, que vol dir que poden esdevenir mascles o femelles. A partir de la darrere muda, en el paper de femella poden començar a pondre ous que són esfèrics, de color marró i d'uns 3 mm. Les nimfes (cries) triguen entre 2 i 6 setmanes en néixer i mesuren 1 cm aproximadament.
Defensa
Els seus mètodes de defenses  són:
a) Camuflatge: esdevenen del color del seu entorn.
b) Catalèpsia: Es fan els morts i semblen pals, d'aquí el seu nom.

Observació directa
Hem pogut comprovar que:
a) Durant les vacances de Setmana Snta van créixer 0,5 (mig) centímetres cadascú. Així, en Pal, l'11 de març mesurava 7,5 cm i en Pil, 4,5 cm. Aquesta setmana els tornarem a mesurar.
b) Hem començat a donar-los fulles d'heura i, encara que no els agrada gaire, les han rosegat una mica.
c) Fins avui, en Pal tenia exoesquelet, però la pell d'en Pil era molt tova.
d) Estan perdent la por i no es fan els morts quan els agafem (sempre per sota).
e) Quan es senten amenaçats, estiren les potes del davant i es queden quiets com a pals secs.
f) El petit, en Pil, és molt "marxós" i li agrada córrer per les nostres mans.

EL PAL MUDA DE PELL

El nostre insecte pal gran, el Pal, avui ha mudat la pell.
Com cada dia, avui dimarts 24 d'abril, abans de marxar a casa, la Luci ha comprovat que en Pal i en Pil disposessin de menjar, aigua i es trobessin el més còmodes possible. En un primer moment, no trobava el petit i, en veure en Pal amb alguna cosa entre les potes davanteres, ha pensat : "Oh, no! S'ha mort el petit!". Ha observat amb més atenció i, sorpresa!, ha pogut veure com el Pal s'acabava de treure de sobre l'exoesquelet, com si fos un abric o un jersei. Estava mudant la pell! El que tenia entre les potes era l'antiga carcanada.
Segons algunes informacions, a partir d'ara, en una o dues setmanes, podria pondre ous. Visca! Potser assistirem a tot el procés vital abans de tornar-los la llibertat.


Es pot observar que li falten les dues potes posteriors.
I com és que no ha perdut les altres quatre? Potser perquè les necessitava per desempallegar-se de la pell externa?
Ho haurem d'investigar...
Quines altres sorpreses ens oferirà l'observació d'aquests insectes tan curiosos?